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# Question Answer 
1.  The most frequent histology question that I see, is how to 

distinguish adenocarcinoma of the pancreatic ducts, vs. ductal 
carcinoma.  The questions usually are when to code 8140/3 and 
when to use 8500/3. 

I would code it based on how it is documented on the 
pathology report. I would code adenocarcinoma of the 
pancreatic ducts as 8140/3. I would code ductal 
adenocarcinoma as 8500.   

2.  How can PanIN be a synonym for Glandular intraepithelial 
neoplasm high grade and not be reportable? 

PanIN is a synonym for Glandular intraepithelial neoplasia of 
the pancreas. It does not imply a grade. PanIN grade 3 is 
reportable as is glandular intraepithelial neoplasia grade 3 of 
the pancreas is reportable.  

3.  On imaging, if a tumor is described as IPMN, it would not be 
reportable, correct. Need path to confirm tumor? 

It has to be documented as a high grade or grade 3 IPMN to be 
reportable.  A pathologist should be the one to assign the grade 
of the IPMN. An IPMN identified on imaging alone would not be 
reportable.  

4.  Please explain again coding Grade for NET, when it is a part of 
histology and when it is the grade. 

For NET - well-diff, mod-diff, etc. are part of the histology term 
- the "grade" is based on the Ki-67 and mitotic rate, so you 
need the grade given or these two items in order to assign a 
grade - very confusing I know. 

5.  Per SEER 2024 reportable examples PanIN III is reportable as 
8148/2 

Does it say anything about PanIN nos?  Only PanIN III is on the 
list. 

6.  In regard to IPMN what about FCDS memo from 10/2021. They updated that (I believe it was 2022) that you need the 
additional terminology now for it to be reportable.  See page 7 
of the FCDS (Florida only) DAM Manual.  
 

7.  FCDS DAM, Section 1: Guidelines for Cancer Data Reporting - 
(IPMN/IOPN/ITPN/CPEN) seen on endoscopic ultrasound 
without biopsy is not reportable unless clinically malignant due 
to metastasis. Note: some of these patients still get a Whipple 
Procedure as if they had malignancy. So, treatment is not the 

Just below that - The IPMN Path Description must include at 
least one of the clarifying descriptive terms below; • IPMN, 
with high grade dysplasia • IPMN, non-invasive • IPMN, in-situ 
• IPMN, associated with invasive carcinoma • IPMN, invasive  
An IPMN alone is not reportable. 
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defining characteristic of a malignancy in this case. Please take 
care when reviewing these cases. So, is it or is it not reportable?  

8.  Are we to code stent placement as palliative treatment? Great Question - Per the STORE manual this would be coded as 
a 7 - if the stent is being done because of the cancer (cancer-
directed treatment).  If the stent is being placed for another 
reason (and the patient just happens to have cancer) then it 
would not be coded necessarily 

9.  For clarification in the STR they should add a qualifier of "high 
grade" after all of the listed synonyms for "glandular 
intraepithelial neoplasia high grade"? 

Do you see PanIN, NOS very often? What is worrisome is they 
can identify what they think is PanIN and IPMN on radiology. 
However, only a relatively small percentage of those are grade 
3. 

10.  the code 8272/3 gh producing neuroendocrine tumor that you 
mentioned, this is a new term for pancreas in 2024+?  currently 
listed in ICDO 3.2 for pituitary carcinoma nos 

You are correct. That term has not yet been approved for use 
with pancreatic primaries.  

11.  For TNM of NET of pancreas, Jim mentioned tumors that invade 
outside the pancreas (into surrounding fat) but not into 
adjacent organs. What would be the pT for this type of case? 

Per the AJCC manual, invasion into the surrounding 
peripancreatic adipose tissue is not a factor for assigning the T 
value. We just disregard the information.  There is a post on the 
forum answered by AJCC that once the tumor has invaded 
other structures, it would be a T4  Pancreas & Retroperitoneal 
soft tissue - CAnswer Forum (facs.org) 

12.  I am still confused about abuts and encases. For AJCC, abuts 
and encases does not necessarily mean the major blood vessel 
is involved? or does it? For SS2018, per note 4: "The terms 
"abutment," "abut(s)," "encases,", or "encasement" of the 
major blood vessels can be interpreted as involvement of these 
structures. So, can you clarify if abuts and encases means 
involvement? 

Encasement or abutment of the celiac axis, superior mesenteric 
artery, and/or the hepatic artery qualifies as a T4.   
 
Encasement or abutment of other blood vessels is not a factor 
when assigning a T value.  

13.  Is this just for pancreas primary? I've always thought it had to 
state encasement for involvement. 

This is really pancreas - it is not the same for other primary 
sites. 

14.  What if the site is conflicting between Ampulla of Vater (C24.1) 
and the pancreas (C25).  Do we use C25.9 or C26.8, C26.9? 

I would look very carefully to identify information that would 
allow me to assign the case to either Ampulla of the Vater or 
Pancreas. Assigning a case to C26.8 or C26.9 means the case is 

https://cancerbulletin.facs.org/forums/node/136821
https://cancerbulletin.facs.org/forums/node/136821
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assigned to a different schema. We would not be able to assign 
an AJCC stage.  You have to take everything into consideration 
and look at the histology, scans, physician statement, 
treatment, etc. and make your best choice. 

15.  Would this be considered an LND or lns just removed w/ the 
surgery of the primary site, for this case 1? 

I would consider it a lymph node dissection.  

16.  I really like your analogy of 'putting all the pieces together' 
when guidelines/definitions are suboptimal.  Very helpful!  
Thank you. 

Thank you! 

17.  I just want to make sure I understand this. If prednisone or 
dexamethasone are given during a regimen, even though SEER 
rx says that we cannot use it except for lymph leuk; then we 
can use it as it is in a regimen? does that make sense? 

Per the STORE manual:   
Record prednisone as hormonal therapy when administered in 
combination with chemotherapy, such as MOPP 
(mechlorethamine, vincristine, procarbazine, prednisone) or 
COPP (cyclophosphamide, vincristine, procarbazine, 
prednisone).   SEER RX states:  Prednisone is used in regimens to 
treat multiple sites and histologies Code Prednisone when it is 
part of a drug regimen. 
 

18.  What if the known agent is not approved for the primary site 
you are working on? 

Per the response below, there is a question on SINQ 20220048 
that states you would not code under the modality if it is not 
approved for that site.   I also posted a question to the forum 
and they confirmed.  Clinical Trial - agent not approved for the 
primary site - CAnswer Forum (facs.org) 

19.  If a patient is treated on a double-blind study, when the study is 
"unblinded" would you change the codes for the agents used or 
leave them under Other Treatment? 

Yes, we are supposed to code in the modality if the study is 
unblinded and we know the agents. 

20.  Per the image the body of the pancreas is the "smallest" tumor 
site compared to the tail and head? 

There are not exact lines of distinction, but the body is a little 
smaller than the head and tail and based on the boundary lines 
Jim described. 

21.  Per SINQ 20220048: "When a drug is administered as part of a 
clinical trial and it is not yet approved as treatment for the 

Thank you, we will check that and let you know.  I did post the 
question on the forum and they confirmed – code under 
“other” therapy if the agent is not included for that primary 

https://seer.cancer.gov/seertools/seerrx/rx/53c44b07102c1290262dcd0e/?drug_direction=UP&regimen_direction=UP&rx_type=drug&drug_field=score&regimen_field=score&drug_offset=0&regimen_offset=0&limit=25&search_mode=&q=prednisone&mode=
https://seer.cancer.gov/seertools/seerrx/rx/53c44b07102c1290262dcd0e/?drug_direction=UP&regimen_direction=UP&rx_type=drug&drug_field=score&regimen_field=score&drug_offset=0&regimen_offset=0&limit=25&search_mode=&q=prednisone&mode=
https://seer.cancer.gov/seertools/seerrx/rx/53c44b07102c1290262dcd0e/?drug_direction=UP&regimen_direction=UP&rx_type=drug&drug_field=score&regimen_field=score&drug_offset=0&regimen_offset=0&limit=25&search_mode=&q=prednisone&mode=
https://seer.cancer.gov/seertools/seerrx/rx/53c44b07102c1290262dcd0e/?drug_direction=UP&regimen_direction=UP&rx_type=drug&drug_field=score&regimen_field=score&drug_offset=0&regimen_offset=0&limit=25&search_mode=&q=prednisone&mode=
https://seer.cancer.gov/seertools/seerrx/rx/53c44b07102c1290262dcd0e/?drug_direction=UP&regimen_direction=UP&rx_type=drug&drug_field=score&regimen_field=score&drug_offset=0&regimen_offset=0&limit=25&search_mode=&q=prednisone&mode=
https://cancerbulletin.facs.org/forums/node/148944#post148952
https://cancerbulletin.facs.org/forums/node/148944#post148952
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cancer site for which it is being administered, code in Other 
Therapy." I could not find any related inquiries after 2022. 

site:  Clinical Trial - agent not approved for the primary site - 
CAnswer Forum (facs.org) 

22.  When Jim mentioned that T4 includes tumors that are so close 
to vessels that they're unsafe to resect, does that apply to the 
Exocrine Pancreas chapter only? Or both exocrine and 
neuroendocrine chapters of AJCC? 

I assume the same concept applies to NET Pancreas, but I 
recommend sending the question to the CAnswer forum if you 
have a case of a NET pancreas primary encasing the celiac axis 
or the superior mesenteric artery. 

23.  Are "retroperitoneal NOS" lymph nodes considered regional for 
pancreas? 

SS2018 describes retroperitoneal NOS nodes as regional for all 
sites of the pancreas. However, that is a very broad term. If you 
run into a case with positive retroperitoneal nodes, I would 
send the question to the CAnswer forum.   Per the existing 
questions on the forum, I would say you cannot consider them 
to be regional without further information:   Regional Lymph 
Nodes Clarification - CAnswer Forum (facs.org) 

24.  Why is Neuroendocrine Carcinoma not a neuroendocrine 
tumor? I'm still a bit confused with the differences 

That is a question for a pathologist! They both develop in the 
endocrine system, but the carcinomas are usually more 
aggressive 

25.  SS2018 describes retroperitoneal NOS nodes as regional for all 
sites of the pancreas. We collect AJCC TNM Staging and Donna 
has told us not to use Summary Staging/EOD to determine AJCC 
staging. Are you able to comment from a TNM-only 
perspective? 

I think that especially applies to non-specific terms like 
“retroperitoneal lymph nodes”.  You are correct that you 
should follow the AJCC rules for assigning AJCC values. 

26.  If the mass is originally labelled by the pathology as IPMN, but a 
later pathology shows it to be a specific, reportable histology, 
would the second pathology be the diagnosis date? 

If it was a high grade IPMN, that would be the date of dx. 
IPMN, NOS is not reportable and would not be used as 
date of dx.  In re-reading this question – you would use 
the date the specimen was taken.  So if a later pathologist 
was reviewing the original specimen, then I would use the 
date the specimen was obtained as the date of diagnosis 
(not the date the pathologist read it).  From the STORE:    
If the physician states that in retrospect the patient had cancer 
at an earlier date, use the earlier date as the date of diagnosis.  
 

https://cancerbulletin.facs.org/forums/node/148944#post148952
https://cancerbulletin.facs.org/forums/node/148944#post148952
https://cancerbulletin.facs.org/forums/node/103384
https://cancerbulletin.facs.org/forums/node/103384
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27.  I know the lack of high-grade dysplasia is indicative of a non-
reportable tumor, but what about the margin involvement? 
Would that not make it invasive? 

I believe the histology is what makes it not reportable, if it was 
invasive, the pathologist would have labeled it as such. 

28.  Is that stent placement coded as palliative or not at all? Per the STORE examples, it would be coded as a 7, but you 
would need to consider why the procedure was done, etc. 

29.  Palliative stent placement is coded to palliative code 7.  If 
palliative chemotherapy is also given what should the palliative 
treatment code be since 7 is not listed in the combination code. 

Great question, I checked the forum, and it is ambiguous.  We 
can get back to you on this.  Here is the question on the forum 
(that said to code as a 7):  Palliative chemo and stent - CAnswer 
Forum (facs.org) 

30.  Is "encases" a term that AJCC recognizes as involvement? Yes. It is defined within the AJCC Exocrine Pancreas chapter. 
31.  Case #1 - Would you consider this patient NED after surgical 

procedure? 
If the surgeon stated he/she believes they removed all of 
the tumor and the pathologist states all the margins are 
clear and the treating physicians are not recommending 
any further treatment, then it makes sense the patient is 
NED.  However, per the STORE manual “ 
Cancer Status is based on information from the patient’s 
physician or other official source such as a  
death certificate.”    The forum supports this and technically we 
should not code as NED without a statement from the treating 
physician:   Cancer Status RLL lobectomy with LN Dissection - 
CAnswer Forum (facs.org) 

32.  Why would we code spleen removal in surgery of other site 
when there was no indication of involvement by tumor.  My 
understanding (based on information in the SEER Program 
Manual) is that we do not code incidental removal of an organ 
when it is NOT involved by cancer. 

The splenectomy was planned as part of the "cancer-directed" 
surgery - it was not an incidental removal.   Even though the 
spleen was not involved, the surgeon planned to remove it as 
part of the cancer-directed surgery, so I would code it. 

33.  Case 2 - I missed the TNM stage assigned; did I see T2? I 
assigned T4 due to abutment of the main portal vein (per AJCC 
pg. 340, "Venous involvement of the SMV/portal vein is defined 
as tumor abutment..." I realize portal vein is not specifically 
listed in T4, so this might be a confusing point for me? 

I see where it says that in the manual, but portal vein is not 
included as criteria for a T4. I’m not sure why T4 only includes 
those 3 vessels. Involvement of other vessels can also make the 
case inoperable. However, AJCC is very clear about what makes 
a case a T4.  

 

https://cancerbulletin.facs.org/forums/node/144114
https://cancerbulletin.facs.org/forums/node/144114
https://cancerbulletin.facs.org/forums/node/120136
https://cancerbulletin.facs.org/forums/node/120136

