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# Question Answer 
1.  For the example of 4 synchronous tumors. 

Since the adenocarcinoma NOS would be the 
same primary as both the acinar and mucinous, 
would your AJCC stage be based on the 
adenocarcinoma NOS for both of those 
primaries since it larger than the acinar and 
mucinous tumors with T suffix being (m) for 
both? 

The (m) in all sites (except thyroid) indicates multiple synchronous or 
simultaneous primaries; these are different cancers arising at the same time.  In 
this particular situation, these would be classified as synchronous primaries 
(because they are different histologies.) When there are multiple synchronous 
primary tumors (or synchronous primaries), the T category represents the worst 
tumor, it is assigned to the highest category. Then the (m) is used to indicate 
there is a greater tumor burden than just that represented by the T category, that 
there is another tumor in that single abstract. It is so that when analyzing data, 
you don't compare these (m) cases with single tumors.  

2.  You have M blank for poll#2.  In our software 
our options are cM0 or cM1 only 

You should be able to leave the T, N, and M fields blank. Your software options 
should also allow pM1 in the cM field. Refer to the most current list of valid codes 
and labels: https://cancerstaging.org/Pages/Vendors.aspx. A stage group is 
required, so you would enter 99. 

3.  For poll #2, wouldn't the adenocarcinoma have 
a clinical classification even though it was not 
known to be adenocarcinoma yet? The PET was 
suspicious for malignancy which would mean it 
would have a clinical diagnosis of cancer prior 
to the resection that determined it was 
adenocarcinoma. 

The physician’s judgement was one tumor was an intrapulmonary met, which is 
why cT3 was assigned. Until surgery, we did not know anything about 
adenocarcinoma because it was assumed to be the same histology as the 
squamous carcinoma. We cannot use pathological timeframe information to go 
back in time to assign the clinical stage. 

4.  T2a is >3cm but <4cm, this tumor was 2.5cm Yes. But this tumor invaded the visceral pleura. The tumor was a T1c by size, but 
because of the invasion of the visceral pleura, it is a T2 tumor. T2 tumors are 
classified as T2a when they are </= 4 cm in greatest dimension. 

5.  Poll #5: can "extending to" the pleura be 
considered invasion? 

Yes. The tumor is extending to the visceral pleura. It has not gone through the 
visceral, but this tumor is involving the visceral pleura. 
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6.  Imaging right after resection of an area that 
wasn't imaged before resection reveals distant 
mets. We can use that in staging right? 

Yes. Imaging after resection is allowed per AJCC chapter 1. 

7.  Poll 6: If the hilar LN was not resected during 
surgery, wouldn't it be cN1 for the path instead 
of pN1? 

No, because pathological N includes clinical information, too. pT was met, and at 
least 1 LN was microscopically examined, which allows us to include the hilar LN in 
the pN. Also, we cannot mix cN with pT in the lung chapter. There are certain 
situations that allow cN in the pN field; those are outlined in the Node Status Not 
Required In Rare Circumstances AJCC document, referring to circumstances 
where lymph node involvement is rare (this is further clarification of the basic 
discussion on page 21 of Chapter 1). This is limited to specific chapters. Click on 
the Node status link above to find those, or go to 
https://www.facs.org/media/qpygzrh5/node_status_not_required_rare_circumst
ances.pdf 
 

8.  For poll #2, would the clinical stage for the 
squamous cell carcinoma be cT3 cN0(f) cM0 as 
stated by the med onc then? 

Yes. The clinical stage for the squamous carcinoma stands as provided by the 
oncologist. We don’t go back and change the clinical stage based on information 
from the pathological timeframe. 

9.  So, what would the LN Exam/LN Pos count be? 
Still 00/09? Case 6. 

Yes. The LN examined positive would not change. That data item is based only on 
pathologically examined Regional LNs. 

10.  For poll #6 we are using the p based on the fact 
they removed some RLN and we are using the 
N1 for the hilar based on the statement from 
the OR the suspicious LN on DI? 

We are basing the pN1 on the fact they removed some LNs AND met the criteria 
for pT (resection), and the physicians stated they believed there was hilar LN 
involvement. In this post (see #8) 
(https://cancerbulletin.facs.org/forums/node/138519), Donna states If you meet 
the criteria of microscopic assessment of at least one node [and pT], you can add 
in those nodes from the clinical staging information[for pN] . 

11.  Circling back to the pN1 when only mediastinal 
lns. were examined and hilar were noted only 
on imaging as involved. Per AJCC Chapter 1 pg. 
20 requirements for pN category state you have 
to some type of pathologic confirmation 
whether that is resection, FNA or biopsy. I do 
not see that in the example presented and only 

We had pathological examination of the mediastinal LNs and met the criteria for 
pT. We do not have to have pathologic examination of the hilar LN. There are a 
number of posts on the CAnswer forum that discuss this, including the one above. 
Here is another example in which LNs were examined pathologically, but all were 
negative. Then the patient had post-surgery imaging showing other regional LNs 
were positive. We assign the pN based on the imaging findings since the criteria 
for pT and pN were met. 

https://www.facs.org/media/qpygzrh5/node_status_not_required_rare_circumstances.pdf
https://www.facs.org/media/qpygzrh5/node_status_not_required_rare_circumstances.pdf
https://www.facs.org/media/qpygzrh5/node_status_not_required_rare_circumstances.pdf
https://www.facs.org/media/qpygzrh5/node_status_not_required_rare_circumstances.pdf
https://cancerbulletin.facs.org/forums/node/138519
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see imaging showing the involvement. Please 
explain again why we can use clinical if pN has 
these requirements per AJCC 

https://cancerbulletin.facs.org/forums/node/125764 

12.  Poll#6 - Is it because the MD recommended 
treating the hilar LN the reason that we can use 
the "suspicious" for N1 disease?  I ask because 
previously, Donna Gress had stated that 
ambiguous terminology is not to be used for 
assigning AJCC staging. 

It is not based on ambiguous terminology. The physician recommended RT to the 
hilar LN(s) because (s)he thought they were involved.  

13.  Poll #5 Since path staging includes clinical the 
clinical time frame shouldn't it be N1 like the 
cancer committee assigned? 

For this case, there was no pathologic examination of at least 1 RLN; therefore, 
we have not met the criteria to assign pN. It is pNX because no LNs were 
microscopically assessed. 

14.  If a provider stages multiple tumors as one 
primary this would meet the M9 rule note 3? 

The exception to M9 per note 3 is to abstract multiple primaries based on them 
being different histologies versus a single primary. 

15.  Thank you  
16.  In reference to not going back to change clinical 

stage, if clinically nodes are positive on imaging, 
but the biopsy or resection is negative, would 
you leave cN as positive? 

If the biopsy disproves the clinical findings and it is done in the clinical timeframe, 
the cN would be cN0. 

17.  Could we please have additional clarification on 
the statement that lungs are not considered 
paired organs for the purpose of staging?  Is 
this simply based on differences in anatomical 
structure? 

This is ONLY for the purposes of TNM classification. This is a statement directly 
from the lung chapter in AJCC. Our registry rules consider the lungs to be paired 
organs. AJCC does not have to go along with our rules. The statement can be 
found on page 433 under the ANATOMY section. 

18.  Could a hierarchy of concepts for lung multiple 
tumors be displayed? 

AJCC provides guidance on the 4 patterns of multiple lung lesions. For 
intrapulmonary mets versus synchronous tumors or synchronous primaries, we 
would need to rely on the physicians. 

19.  For poll #2 Adenocarcinoma, is it like an 
incidental finding of Adenocarcinoma? 

Yes. This is an incidental finding at surgery. 

20.  Do we assign pT(m) if there was a single mass 
found on resection if there was GG/L features 
on imaging? 

We don’t use (m) for a single mass. It’s possible I don’t understand your question, 
so please follow up if that is the case. 

https://cancerbulletin.facs.org/forums/node/125764
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21.  For the lepidic histo, are we to use the m suffix 
in all cases?  Even if it is mixed with another 
histology? 

It is not only lepidic histology. This is outlined in Tables 36.5, 36.9, and 36.11. They 
are saying there is adenocarcinoma with predominant lepidic component with 
typically varying degrees of LPA, MIA, or AIS.  

22.  In reference to “break points” in comparative 
genomic hybridization, what should we be 
looking for? 

These are genome tests the physicians may be using to decide between a second 
primary tumor, synchronous tumors, or intrapulmonary mets. If they do this, 
since it is a genome test it would likely be sent to an outside lab, so you may or 
may not have access to that. 

23.  For poll #8 we would not use the m suffix 
because the multiple tumors are accounted for 
in the T4 category or would we because T4 
options are not exclusively based on separate 
tumor nodules? 

The (m) suffix does not apply to intrapulmonary mets (separate tumor nodules). 
Those are described in the T category (T3 or T4) or the M category (M1a) when 
they are in the opposite lung.  

24.  What would the clinical stages for poll#10 be? Without clarification from the physician as to whether these are synchronous 
tumors or intrapulmonary mets, it would be best to assign cT blank, cN0 cM0 
Stage Group 99.  

25.  For Poll #9 wouldn't pN be assigned and not cN 
based on AJCC bottom of page 19? 

The criteria for pN have not been met; therefore, we cannot assign pN. The 
information at the bottom of page 19 is only partial information about pN. The 
requirements for assigning pN are listed at the top of page 20. 

26.  #9 We don't typically get this kind of detail on a 
CT report, there is a just a statement of nodules 
etc. with no growth pattern or statement of 
intrapulmonary mets and if there is pathology it 
is only the one tumor bx'd.  Sometimes there is 
just RT to one lung.  Are we to assume similar 
growth patterns if there are none mentioned? 

I would not assume anything. The tables in the lung chapter provide guidance 
which the physicians use to determine whether the nodules are intrapulmonary 
mets or synchronous tumors. We do not make these determinations ourselves, 
we rely on the physician’s statement. So you will need this kind of detail to make 
this kind of determination. 

27.  #12 how do we get past M9 when an 
ambiguous terminology of "likely" is used?  Is it 
the staging? 

If ambiguous terminology is used, we have to abstract as a single primary per M9. 
Remember, M9 applies to synchronous multiple tumors in a single lung, both 
lungs, or a single tumor in one lung and multiple tumors in the other. Rule M9 
does not apply to Case # 12, because the first rule that applies is M7 (synchronous 
tumors in the same lung that are on the same row in Table 3 = single primary). In 
Case #12, the physician and the pathologist considered them different primaries 
(and the pathologist staged them as different primaries), but we have to apply the 
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M rules first, and we have to use the M rules in order, stopping at the first one 
that applies. 

28.  So, if tumors are "synchronous" we don't use 
T3 or T4? 

T3 or T4 (or M1a) can apply to intrapulmonary mets; however, T3 and T4 can also 
apply to synchronous tumors because both of these categories can be based on 
size or extension. 

29.  #14 is the dx Dec 29/20 for this case? If so sx is 
almost 2 years later is this still first course tx? 

The diagnosis date is 4/19/23. There is nothing diagnostic on 12/29/20 – there 
were GGN but those can be any number of things.  

30.  Can you give examples of when you would use 
T3 and/or T4? 

,. 

31.  Query regarding poll question #14. Should it 
have been pt1c based on tumor size of 2.2 cm? 

Typo... pT1c (m) 

32.  For the case where you have 3 primaries, we 
ignore the adenoca tumor regardless of size or 
extension and just base our staging on the 
tumor in the same lobe? 

For this particular case, we ignore the adenocarcinoma because it is a 
synchronous primary. However, each case is different so don’t get too caught up 
on hypothetical questions. 

33.  Rules are to round down The rules for rounding down are referring to tumor sizes given in mm. Our tumor 
size was given in cm. 

34.  page 20 in the actual manual  
35.  When spine MRI states LLL pleural based mass 

w/ invasion of T11 vertebral body and 
extension into T11-T12 neuroforamen would 
cT4 apply?  This is a proven SCC per bx.  
Physicians were assigning M1. 

Discontinuous tumor nodules in the ipsilateral visceral or parietal pleura are M1a 
per table 36.12. Tumors invading the vertebral body are T4. 
 

36.  Can you clarify on how to differentiate between 
using Blank vs. X? 

Donna Gress has a great presentation on blank versus X at 
https://www.facs.org/quality-programs/cancer-programs/american-joint-
committee-on-cancer/staging-education/registrar/ 

37.  My 3 primary questions had to do with the 
TNM stage and not EOD or Summary Stage  
Thanks, 

 

38.  For poll 2, would the SCC tumor be clinically 
staged with T3? 

Yes. The physician assigned the stage that way based on the presence of 
intrapulmonary mets. 
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39.  Could you share the page number for the 
measurement sizes relative to AIS? 

Page 447 under the T definitions 

40.  I know this is review, but can you please go 
over the difference between X and blank (one 
more time?) 

Donna Gress has a great presentation on blank versus X at 
https://www.facs.org/quality-programs/cancer-programs/american-joint-
committee-on-cancer/staging-education/registrar/ 

41.  Extends to visceral pleura is the same as 
invasion? 

Yes. The elastic stain is used to confirm invasion beyond the elastic layer including 
invasion to the visceral pleural surface. PL1 includes invasion beyond the elastic 
layer. 

42.  For Poll #6: How can you have pN1, when there 
were 9 nodes examined and all were negative?  
Wouldn't the visual exam be clinical?? 

We had pathological examination of the mediastinal LNs and met the criteria for 
pT, therefore, we can assign pN based on clinical information that was not 
disproved in the clinical or pathological timeframe. There are a number of posts 
on the CAnswer forum that discuss this, including the one above. Here is another 
example in which LNs were examined pathologically, but all were negative. Then 
the patient had post-surgery imaging showing other regional LNs were positive. 
We assign the pN based on the imaging findings since the criteria for pT and pN 
were met. 
https://cancerbulletin.facs.org/forums/node/125764 

43.  The last poll - if it has 0/9 LN - does that not 
mean there aren’t any positive nodes? 

We had pathological examination of the mediastinal LNs and met the criteria for 
pT, therefore, we can assign pN based on any information that was not disproved 
in the clinical or pathological timeframe. 

44.  Please explain when it is appropriate to use a 
post-op PET within 4 months of surgery for 
assigning stage. 

Per Chapter 1, page 18, “Imaging studies performed after surgery  are included in 
the pathological staging  if they are within the time frame or  staging window. “ 
There is no statement about using post-op imaging within 4 months of surgery. 

45.  For #2, I'm not sure I recall correctly about what 
the size was relative to, I didn't think it was the 
primary tumor itself? 

The PET showed a 1.5 cm LUL nodule and a second 2.4 cm nodule in the LUL, both 
suspicious for malignancy. 

46.  It's actually Poll #3 when they describe the AIS, 
where is that mentioned? 

We have a 3.6 cm clinical size and a mixed ground glass and nodular lesion. AIS 
per the definitions in the lung chapter has to be 3 cm or less. The bx showed AIS. 

47.  Can you apply Rule M11 when there is a single 
tumor in the right and a single in the left with 
left hilar nodes involved? 

Yes. M11 applies when there is a single tumor in each lung. The LNs are not 
considered in the rule, they are only mentioned peripherally to make sure that 
lymph node involvement is recorded in the staging criteria (note 5). 

https://cancerbulletin.facs.org/forums/node/125764
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48.  Does that 4-month rule for synchronous 
primaries also apply for solid tumor rules when 
trying to determine single vs multiple 
primaries? 
 

The Solid Tumor Rules have these terms listed as synonyms (equal terms): 
Simultaneous; existing at the same time; concurrent; prior to first course 
treatment. Then, they use “synchronous” in the rules. Synchronous is a synonym 
of these other terms per the general instructions. 

49.  EXTENT OF DISEASE (EOD) 2018 GENERAL 
CODING INSTRUCTIONS Published October 
2023 Page 10 has a list of terms that mean 
involve and "extension to" is there. 

Yes. That is correct. However, we do not use EOD instructions for AJCC staging. 

50.  So, it sounds like we could say that if they are 
within four months (such as with AJCC) it would 
be considered a synchronous tumor.  

Synchronous has the same meaning as simultaneous in the STRs. There is no 
statement about 4 months. The Lung equivalent terms state the following terms 
are equivalent: Simultaneous; existing at the same time; concurrent; prior to first 
course. The general instructions state synchronous is the same thing as 
simultaneous. 

51.  Can we apply the EOD terms that Kathleen 
mentioned to our AJCC staging? I find 
terminology one of the hardest parts of staging 
lungs! 

We should not use rules and guidelines in EOD to assign AJCC. Also, we are not 
supposed to use ambiguous terms that constitute involvement (the ones that 
used to be listed in FORDS/STORE) to assign AJCC. 

52.  Under the solid tumor rules general equivalent 
or equal terms: "Simultaneous; synchronous; at 
the same time; prior to first course treatment" 

Thank you for checking that for us. I wish they would put “synchronous” in all of 
the sets of STR. 

53.  Per poll 11, doesn't the (m) usage require GG/L 
nodules or that sort of terminology to use (m)? 

According to Chapter 1, page 12, “If multiple tumors of the same histology are 
present in one organ, the tumor with the highest T category is classified and 
staged, and the (m) suffix is used. 

54.  polls 13, 14, why not pT1C because the largest 
measurement is greater than 2cm? 

pT1c is correct – typos compounded by copy/paste! 

 


