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# Question Answer 
1.  If you had a copy of the path report from the other facility and you 

know which lymph node was biopsied, could you then include or not 
include based on the report? 

Yes! If you have the information, use it. If you don't have 
the information, assume the lymph node that was bx'd is 
included in the LN dissection. 

2.  For the breast case w/ the aspiration pos and sln dissection neg, how 
would you code the SSDIs for this case? We have previously used 00 
and X6 and it has passed edits... but is this correct? 

In that case the patient had the aspiration, had 
neoadjuvant, then had as SNL bx that was neg. 
According to the not for Pos Axillary Nodes, we would 
use info from prior to neoadjuvant tx if disease was 
more extensive at that time. I agree that X6 is the 
appropriate code. 

3.  (sn) suffix is only used for positive nodes only, correct? No. The (sn) suffix is used when a sentinel node 
procedure was done, but a lymph node dissection was 
not.  The results of the procedure do not influence when 
the suffix is used. See Chapter 1 of the AJCC 8thEdition 
page 16 & 20, 27 If SLN biopsy is performed in the 
absence of complete dissection of the nodal basin: the N 
category should have the sn suffix… NOTE: This 
distinguishes it from a complete nodal dissection, for 
which the pN is assigned without the (sn) or (f) suffix. 

4.  For the melanoma reg lns pos, why would it not be 95? In our scenario the patient had an enlarged cervical 
node. An fna was done that was pos for melanoma. The 
patient then had a cervical node dissection with 1 pos 
node.  According to the rules, we are to assume that the 
lymph node that had a pos FNA was the same lymph 
node that was pos on the lymph node dissection. 
Therefore, Reg Nodes Pos would be 01. 

5.  So, to make sure I understand, we can use the sn suffix in sites other 
than breast and melanoma if the physician calls it a SLNBX? 

That is correct. The only fields that are limited to breast 
and melanoma are sentinel nodes positive, sentinel 
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nodes examined, and date sentinel node procedure. See 
Chapter 1 of the AJCC 8thEdition page 16 & 20, 27 

6.  When we code all Mets at DX fields (brain, bone...) we go by AJCC, 
correct? 

I’m having a hard time thinking of a situation where the 
mets at dx fields bone, brain, liver, lung, or other would 
be different between AJCC and SEER summary Stage. If 
they are, then you should send it to Ask a SEER Registrar 
and/or CAnswer forum. Mets at Dx Distant LN is a little 
different. If AJCC says a lymph node region is distant, go 
with what they say.  

7.  What happens if we start using Version 2.1 before updating the 
software? 

Just be careful. most of the changes are clarification that 
apply to all years. Those are ok to use at any time. If a 
change in the manual is truly a change (i.e., new code or 
new code definition), then you should wait until you 
upgrade your software. 
 
 

8.  Que 6: I work for a SEER reg, so I will code 07. How will this affect 
data? 

Do not make any changes in coding practices until the 
changes are made in the manual.  For now, use the 
instructions as written in both the SEER/STORE manual, 
then we can readdress when/if the new instructions 
come into effect. 

9.  Could we get some clarification on slide 37?  If AJCC is saying a lymph 
node is distant and SEER is saying an LN is regional, how would that be 
reflected in EOD Regional Node & Mets and in the Summary Stage? 

At this point, most discrepancies have already been 
addressed. Typically, SEER defers to AJCC when it comes 
to classifying lymph nodes as regional or distant. 
However, there are some where SEER and AJCC have 
agreed to disagree. One example would be 
supraclavicular nodes for breast. AJCC considers 
supraclavicular nodes regional, but SEER considers them 
distant for summary stage. When assigning EOD, you 
would code a positive (ipsilateral) supraclavicular node 
in the field EOD Regional Nodes. However, it would 
derive a summary stage of Distant.  
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If you find a discrepancy between AJCC and SEER and 
can’t find it addressed in the SEER SINQ, send the 
question to Ask a SEER Registrar for clarification. I’m 
guessing they will tell you to go with how AJCC classifies 
the node.  

 


